15 iunie 2010

Întâmplări între patru pereţi de sticlă

Am să încerc să scriu cam ce s-a mai întâmplat de la ultimul post si până astăzi. Am neglijat din lipsă de timp, dar şi din lipsă de chef provocată de problemele care au apărut.

Pe 2 iunie observ că o guppyţă, despre care eu credeam că e însărcinată şi că stă să nască, are excremente albe-translucide şi că nu se mai duce să mănânce deloc. Emoţii, nervi, îngrijorare... Mă apuc să citesc pe forumuri româneşti şi străine şi ajung la concluzia că are ceva viermi intestinali şi că trebuie să încep un tratament medicamentos.

Aşadar pe 3 iunie bag o pastilă de metronizadol (dizolvată în puţină apă caldă) în cei 40 litri net, cât are acvariul meu. Apoi o zi de pauză. A treia zi schimbat 30% de apă şi iar pastilă. Iar pauză, iar schimbat apă, iar pastilă şi tot aşa pană la a patra pastilă până pe 9 iunie - ultima pastilă. Pe 10 iunie am schimbat 50% din apă şi am adăugat cultură de bacterii JBL FilterStart (în caz că tratamentul a deciclat acvariul).

Numai că între timp au apărut decesele. Pe 8 iunie moare primul neon, iar pe 10 moare guppul meu preferat:



Tristeţe mare, iar căutări, iar întrebări pe forumuri... Mister total. Moarte subită.

Pe 11 iunie încep un nou tratament, de data asta cu albastru de metil. 1 ml la 40 l de apă timp de trei zile. Azi am schimbat 30% din apă. Încă e prea devreme să imi dau seama dacă a avut vre-un efect în afară de albăstrirea apei, a pietrelor si a substratului. Se pare ca peştii sunt ceva mai vioi.

Între timp, pe 5 iunie, îmi iau încă un acvariu (de - boală grea), pe 7 iunie încă 2 guppy masculi şi pe 11 iunie încă 5 femele de guppy.

Acvariul l-am împărţit în două compartimente cu gândul să fac loc puilor ce vor apărea din combinaţia mascul nesătul şi femelă prolifică.



Ceea ce s-a dovedit oarecum înţelept, având în vedere ca astăzi la ora 18 am observat 4 puiuţi de guppy "la separeu". Din păcate nu ştiu care guppyţă a născut, dar mă străduiesc să aflu.

Ca să fiu sincer, dacă nu apăreau puii, nu scriam nici astăzi...

Un comentariu:

Pia spunea...

Crezi tu ca probleme din astea imi trebuie mie? Tablou viu cu "morti"?! :)
Success in neonatologie!