01 iulie 2010

Mitul ardeleanului

Plecăm de la premisa că sunt moldovean. Drept urmare se poate să fiu considerat foarte subiectiv în gândurile de mai jos. Am să încerc să mă feresc, pe cât posibil, de o prea mare subiectivitate, astfel încât să dispara sintagma foarte şi să fiu catalogat doar ca subiectiv.

În conştiinţa colectivă umblă câteva clişee: ardeleanu' e harnic şi corect, olteanu' e iute şi fudul, moldoveanu' e leneş şi beţiv, etc... În parte aceste clişee reflectă unele realităţi, dar nu cred că sunt neapărat şi definitorii pentru oamenii din zona respectivă.

Am umblat ceva prin ţara asta şi mi-am putut crea propria viziune asupra unor caracteristici generale ale oamenilor din diverse zone geografice. Cea mai proaspătă experienţă am avut-o în Oltenia şi pot să confirm că oltenii sunt iuţi şi fuduli. Numai că fudulia nu vine niciodată singură. Cine a inventat proverbul „prostul nu e prost destul până nu e şi fudul”, cu siguranţă a făcut un stagiu de practică de câteva săptămâni pe la olteni. O concluzie rapidă, căci nu despre olteni intenţionam să scriu, ar fi că nu există bancuri cu olteni. Toate aşa-zisele bancuri, nu fac altceva decât să reflecte nişte realităţi.

În schimb, cu ardelenii şi moldovenii e ceva mai complicat. Moldova este ceva mai departe de Caracal, aşadar călătorii carului răsturnat au ajuns ceva mai greu în această zonă. Unii au ajuns, dar nu într-o proporţie covârşitoare ca în Ţara Românească (mă refer la provincia istorică). Ardealul, deşi ferit datorită munţilor, este totuşi mai aproape de Caracal.

Ardelenii sunt întradevăr harnici şi corecţi, dar n-aş atribui aceste calităţi exclusiv lor. Este, totuşi, relativ mai simplu să te dezvolţi când eşti ferit de cutremure, inundaţii, invazii ale tătarilor şi turcilor şi alte calamităţi naturale. Ardeleanul, spre deosebire de moldovean, nu a trebuit să îşi refacă gospodăria (casa şi dependinţele) de 2-3 ori într-o viaţă. Când vine viitura pe Siret şi / sau pe Prut şi îţi inundă hectare intregi de teren se numeşte că eşti leneş? Când vine cutremuru' în Vrancea şi îţi dărâmă casa se cheamă că eşti leneş? Când vine hoarda de tătari şi îţi pustieşte ţara, tot leneş eşti? Şi dacă bei de necaz după toate astea, se cheamă că eşti beţiv?

Eu cred că nu. Dacă după toate astea, moldovenii au fost în stare să dea cei mai mari scriitori ai ţării ăsteia, să îi bată pe turci de câte ori îi întâlneau, să facă Unirea, să îi bată pe nemţi în izmene, să aducă cele mai multe medalii de la târgurile de inventică, eu cred că numai ca leneşi şi beţivi nu pot fi catalogaţi.

Ardelenii au fost de-a lungul timpului influenţaţi de austrieci şi nu de turci. Cetăţile săseşti au fost construite de saşi şi nu de ardeleni. Dezvoltarea superioară faţă de celelalte provincii româneşti a fost făcută de stăpânire, nu de către ardeleni. Şi asta in condiţiile în care au fost întrucâtva feriţi de stihiile naturii. Ardelenii au stat 1000 de ani sub orânduire străină şi au aşteptat să fie eliberaţi de „fraţii de peste Carpaţi”.

După părerea mea ardelenii sunt nişte „oi blânde”, sunt înceţi (şi la faptă şi la cuget) şi deşi sunt cei mai mulţi dintre români, nu prea îşi pun amprenta pe soarta acestei ţări. Şi când o fac sunt ca o calamitate (a se vedea cine conduce cel mai dezastruos guvern din întreaga istorie a României).

Niciun comentariu: